Back to Top

Tuintips

Hier kan u enkele ideeën en tips terugvinden om uw serre in te richten en om uw planten en bloemen in een mooie en gezonde vorm te houden. Heeft u zelf enkele nuttige tips, geef ze gerust door, we plaatsen ze erbij.


Tuintips:

De hype van de kookprogramma's op de verschillende tv kanalen zetten veel mensen aan tot gezond koken en eten.
Door gebruik te maken van verse producten zoals groenten en tuinkruiden, gekweekt in je eigen tuinserre, zijn de verschillende bereidingen zeer vers, smaakvol en hebben ze een grotere voedingswaarde.

In het vroege voorjaar kan je de verschillende groenten zaaien zoals: tomaten, spinazie, radijs, broccoli, venkel, pompoen, verschillende koolsoorten., sla… De tuinkruiden: peterselie, bieslook, basilicum, rozemarijn, tijm, marjolein …

Later in het voorjaar kan je ook gebruik maken van de jonge plantjes die je kunt aankopen op de wekelijkse markten: zoals ajuin, look, selder, prei en verschillende slasoorten, tomatenplanten: verschillend van smaak , kleur en formaat ( van klein naar groot.) selder- en preiplanten…
Een zelfgekweekte tomaat heeft een veel betere, vollere smaak dan die je koopt in je groentewinkel of supermarkt.

Je kan in de serre ook eenjarige bloemen zaaien en stekken zoals vlijtig liesje , afrikaantjes begonia's, geraniums …en andere balkon – en perk planten.

De samenstelling van de grond : mengen van zwarte aarde, championmest en turf / voldoende water geven.
Enkele tips :

  • - zet 2 tomatenplanten samen ( plaatsbesparing met 50 % )
  • - zaai niet het volledig zaadpakje in 1 keer , zaai regelmatig
  • - zaai in rijtjes op een afstand van 10 cm
  • - gebruik alleen biologische meststof
  • - gebruik geen bestrijdings producten in je serre
Je kan kennis opdoen via tuinboeken, tv programma's gericht op tuinieren, organisatie zoals ' werk van de akker '… , de volkstuintjes zijn heden ook erg in trek. Alsook door zelf te experimenteren. Succes!.